Image

Тимур Литвиненко: історія позитивних змін у розвитку та соціальній адаптації

Тимур Литвиненко нещодавно відсвяткував своє 15-річчя. Коли йому було 4 роки, батьки дізналися, про те, що він дитина з аутизмом.

             

Про життя сина та успіхи, які він поступово робить, під час бесіди розповіла мама Юлія:
     «Тимур разом з нами та молодшою сестрою проживає у м.Вільнянськ Запорізької області. До 3-х років Тимур не розмовляв і лікарі не могли поставити йому діагноз. Я відчувала, що щось з ним не так, Тимур не відгукувався на своє ім’я та не дивився в очі. Лише згодом, після відвідування спеціалізованого закладу, ми дізналися про його діагноз».

Від мами дізналися і про складнощі, з якими зіткнулася родина хлопця після визначення діагнозу:
     «Після отримання діагнозу ми осіли вдома, через транспортні складнощі відвідувати психолога мали можливість лише 1 раз на місяць. Ми почали займатися з сином самі вдома на скільки могли. Тимур відвідував звичайну школу, але вчителі не знали, що з ним робити. Одна з мам, яка також виховувала дитину з аутизмом порадила звернутися щодо підтримки до благодійного фонду Карітас».

Тимур з матусею приєдналися до студії соціалізації молоді з аутизмом, що вже не перший рік працює на базі Благодійного фонду «Карітас Запоріжжя», і вже близько 4-х років є постійними її учасниками.

Дмитро Агафонов, фахівець студії, згадує про перші заняття хлопця:
     «Коли я почав працювати з молоддю студії соціалізації, одразу було помітно, що Тимур відрізняється від інших дітей.  Хлопець здатен до гарної комунікації та взаємодії з дорослими та однолітками. Доволі емоційний та завжди намагається бути в центрі уваги. Для нього було звичною справою намагатися вийти з кабінету під час заняття, якщо щось піде не за його планом».

Відвідування Тимуром групових занять у Карітас, що в першу чергу спрямовані на допомогу в соціалізації дітей та молоді, дали певні результати.
     «У нас з’явився колектив, діти вже звикли один до одного і слухаються фахівців, виконують вправи та домашні завдання. Ми ходимо в кіно, кафе та відвідуємо ігрові майданчики. Цього року моя дитина мала справжнє повноцінне свято – день народження!» – відмічає п.Юлія.

Як мама, яка щодня виховує дитину з аутизмом, і сама п.Юлія потребує підтримки, спілкування та обміну досвідом щодо виховання.
     «Я знайшла підтримку серед батьків, що приводять дітей на заняття. Під час спілкування в колі людей, яких об’єднують спільні питання, я почуваюся відкритою та отримую підтримку. Матусь часто лякає майбутнє дітей. Але розуміння що ми не самі – допомагає відшукати в собі ресурси. Ми об’єдналися заради дітей та підтримуємо одна одну» – говорить мама Тимура.

Під час щотижневих зустрічей Тимур розповідає про те, чим займався протягом минулого тижня.
Серед своїх найбільш улюблених занять хлопець відзначає катання на роликах, відвідування ролердрому та настільні ігри.

   

     

За допомогою фахівців Тимур продовжує навчатися взаємодії с іншими людьми та побутовим навичкам, що є життєво-необхідними для повноцінного життя.

Фахівці студії разом з батьками радіють успіхам Тимура і продовжують разом розкривати його потенціал.

 

 

 

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *