Продовжуємо ділитися теплом своїх сердець

В ці холодні зимові дні, коли сонячне проміння нечасто заглядає у вікна, а морозне крижане повітря змушує шукати тепла, особливої уваги потребують літні люди, які лишились на самоті – на самоті зі своїми проблемами, хворобами, переживаннями.

Таким людям важко всюди, але в ізольованих селах, що розташовані поблизу лінії розмежування, складніше в рази. Саме такими людьми опікуються працівники проєкту «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях», що активно реалізується благодійним фондом «Карітас Запоріжжя» за підтримки Австрійського агентства розвитку (ADA) за кошти Австрійського співробітництва з питань розвитку та Карітас Австрія.

Ось вже більше року п’ятдесят потребуючих літніх людей в селах Новоселівка і Новобахмутівка Очеретинської ВЦА Донецької області отримують послуги домашньої опіки. Майже щодня п’ять соціальних працівниць поспішають до своїх підопічних, які вже стали близькими людьми. Довіра підопічних до наших соціальних працівників стала вагомим надбанням за час реалізації проєкту.

«Нас чекають, нам довіряють, потребують нашої уваги та турботи», – говорять фахівчині фонду.

Допомогти приготувати їжу, занести дрова, розпалити піч, набрати з колодязя води, прибрати в хаті та принести продукти з магазину – це далеко не повний перелік життєво важливих речей, що не по силах літнім людям без сторонньої допомоги. Але найголовніше – це живе тепле спілкування. Для них важливо, щоб поруч були люди, які готові їх вислухати, зрозуміти та підтримати.

В рамках проєкту кожен підопічний має доступ до психологічних послуг: індивідуальних і конфіденційних. Для цього психолог організовує свою роботу таким чином, щоб людина почувала себе комфортно і безпечно. Крім індивідуальних консультацій вдома, за потребою є можливість долучитися до щомісячних зустрічей груп самодопомоги.

Гуртуватися задля вирішення проблем місцевої громади допомагають групові зустрічі активістів і членів громади. Усвідомити, що разом легше долати перешкоди в розбудові і покращенні місцевих громад, вдало допомагає фасилітатор проєкту, а успіхи, яких досягли разом –  надихають.

Організаційна і методична допомога соціального працівника є важливою і об’єднуючою складовою всієї команди проєкту.

«Тримати «руку на пульсі», вчасно реагувати на потреби підопічних для покращення нашої роботи інколи складно, але необхідно», – зазначають фахівці проєкту.

Робочі зустрічі команди – це можливість обмінятися думками, поділитися викликами, отримати відповіді на хвилюючи питання. Кожен з членів команди Карітас Запоріжжя працює з відкритим серцем і завжди готовий поділитися його теплом, бо добре пам’ятає, що Карітас – це любов,  Карітас – це милосердя!