Проєкт «Адвокація сталих соціальних послуг»

З початку 2022 року МБФ «Карітас України»  поширює географію реалізації проєкту, що має на меті надання якісних сталих соціальних послуг, що сприятимуть посиленню стійкості соціально вразливих мешканців місцевих громад та внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які постраждали від конфлікту.

Проєкт реалізується місцевими локальними організаціями Карітасу під супроводом фахівців і експертів МБФ «Карітас України» у п’яти містах: Запоріжжя, Дніпро, Київ, Краматорськ та Маріуполь.

Цільова аудиторія, на яку спрямована діяльність проєкту:

• урядові та неурядові установи на національному, регіональному та місцевому рівнях;
  • особи, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, у тому числі:

– особи похилого віку, які отримують послуги догляду вдома і особи з їх найближчого оточення, що отримують консультаційні послуги;

– діти, молодь та члени сімей, які беруть участь у їх вихованні;

• об’єднання отримувачів соціальних послуг;
  • волонтери Карітасу.

Партнери проєкту на місцевому рівні:
В рамках проєкту «Карітас Запоріжжя» пропонує свою співпрацю з державними та недержавними установами, включно з державними соціальними службами, школами, поліцією та медичними службами для того, щоб спільно працювати над розробкою стратегій сталого розвитку та адаптованих концепцій соціальних послуг, а також для організації переадресації на основі потреб, спільних заходів та інформаційно-просвітницьких кампаній.

Для зацікавлених партнерів та об’єднань отримувачів соціальних послуг «Карітас Запоріжжя» пропонує проведення тренінгів, консультацій з питань юридичної реєстрації, лобіювання та адвокаційної діяльності, а також надання приміщень для їх зустрічей.

БФ «Карітас Запоріжжя» згідно концепції Карітас України та Державних стандартів надаватиме соціальні послуги, що спрямовані на домашній догляд та роботу з дітьми і молоддю.

Основні напрямки надання соціальних послуг в рамках проєкту:

І.Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю:

• Групові заняття для дітей та молоді
  • Групові та індивідуальні психологічні консультації
  • Дитячо-батьківські групові заняття
  • Групові заняття для дітей та молоді з інвалідністю
  • Виїзні тренінги та заходи
  • Студія соціалізації молоді з аутизмом
  • Соціальні майстерні для дітей та молоді
  • Розвиток волонтерського руху серед молоді.

ІІ. Догляд вдома:

• Ведення домашнього господарства
  • Допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними
  • Спостереження за станом здоров’я
  • Психологічна підтримка
  • Сприяння в отриманні інформації та допомога в оформленні документації
  • Допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами
  • Супроводження в медичні установи
  • Навчання навичкам самообслуговування / догляду за дитиною з інвалідністю
  • Надання інформації з питань соціального захисту населення
  • Допомога в отриманні безоплатної правової допомоги
  • Допомога в оформленні документів (оформлення субсидії на квартплату і комунальні послуги тощо

|||.  Адвокація:

Карітас Запоріжжя здійснює адвокаційну діяльність задля покращення становища вразливих категорій осіб та викорінення таких негативних соціальних явищ як бідність та соціальна ексклюзія. З метою досягнення цих цілей Карітас Запоріжжя взаємодіє та співпрацює з представниками центральних та місцевих органів виконавчої інституції влади Народу України, народними депутатами, органами місцевого самоврядування та інститутами громадянського суспільства.

Дбаючи про інтереси потребуючих та вразливих осіб Карітас Запоріжжя здійснює адвокацію у трьох напрямках:
✔ законодавчий напрямок, який спрямований на формування національного законодавства, яке максимально покращуватиме рівень життя потребуючих та вразливих осіб;
✔ фінансовий напрямок, який спрямований на створення умов для бюджетного фінансування надання соціальних послуг інститутами громадянського суспільства, що з одного боку забезпечуватиме всеохопне та якісне надання допомоги потребуючим особам, а з іншого боку сприятиме забезпеченню сталості інститутів громадянського суспільства для систематичного надання ними допомоги потребуючим;
✔ політичний напрямок, який спрямований на формування національних політик та програм з урахуванням потреб найбільш вразливих категорій громадян та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і спрямований на пошук рішень для покращення життя потребуючих осіб.

IV. Робота з громадами:
– підтримка самоорганізованих груп, які мають намір почати діяльність на благо громади;
– акції та заходи з активізації та залучення волонтерів;
– фасилітація та супровід місцевих ініціатив;
– освітні проєкти, підвищення кваліфікацій та неформальна освіта;

– створення простору для реалізації соціальних ініціатив.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки уряду Німеччини.

Контактні номери телефонів:

+38 050 322 46 00; +38 097 202 20 98; +38 061 787 45 85

+38 067 801 88 96 (догляд вдома), +38 050 344 90 09 (дитячий центр)