Image

Як це – бути батьками немовляти у часи війни? Історії наших бенефіціарів.

2022 рік створив ціле покоління “дітей війни”: їх перші слова перериваються звуками обстрілів, перші кроки трапляються у підвалах, а ігри на вулиці заборонені через повітряні тривоги. Карітас Запоріжжя опікується маленькими українцями із самого народження, надаючи батькам немовлят спеціалізовані гігієнічні набори, щоб полегшити догляд за малюками.

Поспілкувалися із родинами немовлят та переконалися, що українські батьки готові на все, щоб врятувати дитину та зробити перші місяці її життя щасливими попри все.

Арчіл та Інна із Мелітополя разом із донькою виїхали із окупованої території лише на початку серпня. Молода родина вірила, що їх місто от-от звільнять, тому залишалася жити в окупації, однак, після народження доньки, коли їм запропонували оформити свідоцтво про народження російського зразка, рішення поїхати було прийнято миттєво. Арчіл поділився із нами складнощами евакуації: спочатку години очікування на пропускному пункті (навіть із місячною дитиною на руках!), повний особистий огляд та конфіскація речей, дорога до українського КПП “сірою зоною” повз міни та уламки ракет. А потім — сльози щастя від виду українського прапору.

Євгенія із родиною врятувалася із окупованого Бердянська. Свою донечку жінка народили на початку березня. Із жахом пригадує, як на дев’ятому місяці вагітності переховувалася у холодному підвалі. Не було певності, чи буде доступ до лікарні та медичної допомоги.

Альона із Поліг евакуювалися у квітні, коли дівчинці було 5 місяців. Вже тоді на окупованій території була зруйнована лікарня, а немовля потребувало регулярного медичного огляду та щеплень за віком.

Олеся із Оріхова виїхала у березні за порадою лікаря, адже обстріли у місті не припинялися. Два місяці тому народила донечку вже у Запоріжжі.

Вікторія із Поліг виїхала на п’ятому місяці вагітності, однак спочатку вирішила евакуюватися за кордон, до Чехії. Однак, коли час народжувати наблизився, жінка повернулася до Запоріжжя. Адже хотіла народити саме на Батьківщині та ростити сина в Україні.

#Emergency_appeal
#Надзвичайне_реагування
#Карітас_Запоріжжя
#Карітаc_України

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *