Image

Згадуємо історію допомоги будинку на Зестафонській

Жовтень 2022-го у Запоріжжі був трагічним.

Російський агресор навпротязі тижня обирав в якості мишені цивільну забудову міста. Влучання у житлові будинки, руйнування цілих під’їздів майже не лишало шансів вижити тим, хто опинився в епіцентру вибуху, у полум’ї пожеж, у страхітті завалів.

Жителі вулиці Зестафонської у ніч на 9 жовтня прокинулись від виття сирени. Пролунав вибух, а потім чулися відлуння, схожі на грім.

Влучання у дев’ятиповерхівку номер 8 розбудило мешканців не тільки постраждалої будівлі, а й без перебільшення, усього району. Вибухова хвиля травмувала будинки довкола, у квартирах повилітали та повисипались гострими уламками вікна, хитнулись, подекуди впали, травмуючи мешканців, меблі, з ліжок падали люди… Прямим влучанням панельний дім перетворився на «Будинок із дірою» та став ще одним свідченням воєнних злочинів російської армії в Україні.

Швидко приїхали рятівники ДСНС, медики, терміново почали розбирати завали, які утворились на місці зруйнованого третього під’їзду.

Мешканців почали евакуювати – будинок став аварійним.

…Зламані меблі та порожні зіниці вікон, рештки речей, що були колись побутом, затишком… І найстрашніше – понівечені, та навіть смертельно поранені люди під завалом на місці третього під’їзду. Як це витримати?

Горе втрат розрадити неможливо. Та допомогти, підтримати – наша задача.

Через деякий час спеціалісти Карітас Запоріжжя мали змогу працювати з мешканцями будинків, що зазнали руйнації – по програмі малих та середніх ремонтів для відновлення пошкодженого житла за підтримки УВКБ ООН.

“В одну мить я зрозуміла, що залишилась без житла, і я довго плакала. Всі речі залишились в квартирі, що робити далі я не знала”, – так згодом згадувала події трагічної ночі одна з мешканок напівзруйнованого будинку, Людмила Костянтинівна, розповідаючи соціальному працівнику проєкту Євгену Гав’язу.

І ця згорьована жінка також отримала можливість благодійної допомоги.

Деякий час їй здавалось, що труднощі не відступають: її чоловік отримав уламкове поранення ока та перебував у лікарні, довелось мешкати деякий час у гаражі, мерзнути від перших осінніх заморозків…

Але допомога була організована, і вже через два місяці родина змогла повернутися до своєї відремонтованої оселі.

– Жінка зателефонувала мені напередодні новорічних свят, – розповідає Євген Гав’яз. – Дуже сердечно дякувала нашим волонтерам та не знала, як передати слова подяки нашим донаторам – УВКБ ООН – які надають оперативну та вчасну допомогу громадянам України.

На жаль,  пошкодження житлового сектору на вулиці Зестафонській – лише частина втрат цивільної інфраструктури міста.

Фахівці проєкту “Житлова та фінансова допомога для вразливих домогосподарств України” завдяки підтримці донора змогли допомогти близько 450-ти домогосподарствам міста Запоріжжя та прилеглих територій (Комишуваська та Кушугумська громади).

 

 

 

 

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *