Image

Психічне здоров’я в нерівному світі для кожного

10 жовтня відзначався Міжнародний День психічного здоров’я

Психічне здоров’я є невід’ємною частиною і найважливішим компонентом здоров’я. Цей стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, може протистояти звичайним життєвим стресам, продуктивно працювати і робити внесок в своє співтовариство. Фізичний і психічний стан людини тісно взаємопов’язані!

Психічне здоров’я має велике значення для нашої здатності як розумних істот мислити, проявляти емоції, спілкуватися один з одним, заробляти собі на прожиток і вміти отримувати задоволення від життя. Тобто, психічне здоров’я є основою благополуччя як окремої людини, так і всього суспільства.

Саме тому цьому зараз приділяється підвищена увага. У житті людина стикається з безліччю подій, які вимагають зусиль, щоб з ними впоратися. Починаючи з народження ми маємо  пристосовуватися до навколишнього світу, правилам, що панують в ньому, вчитися взаємодіяти з іншими людьми, витримувати труднощі, на які ми не завжди можемо вплинути (наприклад: втрати; військові конфлікти; пандемія). Це буває непросто для нашої психіки і може супроводжуватися деякими розладами.

І для того, щоб не довелося зіткнутися з психічними захворюваннями, важливо не лікувати наслідки, а попереджати і запобігати можливому наступу недуги.

Зміцнення і захист психічного здоров’я. Тема цьогорічного дня психічного здоров’я звучить: «Психічне здоров’я в нерівному світі, для кожного».

БФ «Карітас Запоріжжя» з метою сприяння зміцненню психічного здоров’я бенефіціарів, які мешкають в Донецькій області поблизу лінії розмежування, робить конкретні кроки, що включають наступне:

Надання психосоціальної підтримки літнім людям в рамках проєктів:

  • «Зміцнення здоров’я, стійкості громади та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях»
  • «Багатосекторальна гуманітарна допомога у грошовій, натуральній формі, послуг та медичних ваучерів для покриття базових потреб, продовольчої безпеки, фізичного і психічного здоров’я і підготовки до зимування постраждалих від конфлікту осіб на Східній Україні».

Реалізація програм, націлених надання допомоги вразливим категоріям населення

Сприяння зменшенню масштабів бідності та соціальний захист незаможних.

Пропонуємо рекомендації для підтримки здорового тіла і духу:

  • Заняття помірним фізичним навантаженням + здорове харчування. Збалансований раціон і помірне фізичне навантаження – запорука міцних судин, нервової системи і сильного імунітету.
  • Щоденний сон не менш 7-8 годин. Сон сприяє швидкому відновленню організму, а відповідно, більшої стійкості до стресових ситуацій, особливо, якщо вставати і лягати спати в один і той же час.
  • Приділяти час улюбленим заняттям. Неодноразово доведено, що заняття улюбленими справами змушує організм виділяти «гормон радості».
  • Спілкування з цікавими і приємними вам людьми. Помічено, що позитивно налаштована людина заряджає оточуючих гарною, якісною енергією, живлячи і себе, і інших.
  • Уміння і можливість виговоритися. Шкідливо часто приховувати складні для себе емоції і замикатися. Накопичені з року в рік образи, недомовленість, нерозуміння і стрес можуть вилитися в серйозні психічні розлади, наслідки яких можуть стати незворотними.
  • Допомога оточуючим. Якщо у вас є можливість, запропонуйте підтримку людям, які мешкають неподалік від вас і потребують допомоги, наприклад, для купівлі продуктів харчування.
  • Дозування перегляду і читання новин, (час, що проводиться перед екраном телевізора, комп’ютера, телефона). Звертайте увагу на те, скільки часу ви цьому приділяєте і як реагуєте.
  • Звернення до фахівців. Якщо якась ситуація здається вам занадто складною або нестерпною, завжди можна скористатися психологічною підтримкою. Коли болить зуб-ми йдемо до стоматолога, а коли душа-до психолога.

Телефони гарячої лінії в м. Запоріжжя

+38 050 322 4600

+38 050 017 25 48, +38 050 101 66 15 (психологи)

Бережіть себе і своїх близьких!

Проєкт «Багатосекторальна гуманітарна допомога у грошовій, натуральній формі, послуг та медичних ваучерів для покриття базових потреб, продовольчої безпеки, фізичного і психічного здоров’я і підготовки до зимування постраждалих від конфлікту осіб на Східній Україні» реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини (GMFA)

 

Проєкт «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях» фінансується Австрійським агентством розвитку (ADA) за кошти Австрійського співробітництва з питань розвитку та Карітас Австрія.

   

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *