«Не залишатися на самоті – життєво необхідно!»

Про це говорять майже всі підопічні з якими працюють спеціалісти проєкту «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях» БФ «Карітас Запоріжжя».

В умовах загострення ситуації на лінії розмежування, збільшення обстрілів, непевної ситуації з пандемією коронавірусу та іншими проблемами, з якими все частіше стикаються люди похилого віку, допомога нашого благодійного фонду інколи єдина можливість вижити.

У кожної літньої людини, яка звертається до БФ «Карітас Запоріжжя» своя історія, своя нелегка доля, але майже всіх об’єднує ще одне випробування – самотність. Наприклад, п. Раїса, під час нашого домашнього візиту розповідає: «Я втратила все! Домівку, налагоджене життя, а головне – доньку, яка померла від важкої хвороби. Зараз і у мене зовсім немає здоров’я. Дуже важко навіть пересуватися по двору. Родичі інколи допомагають, але цього, зрозуміло, недостатньо». Зі сльозами на очах вона дякувала за допомогу соціальному працівнику, яка надає послуги домашньої опіки, за ходунки, які мають полегшати пересування і звісно за увагу і спілкування.

Дуже корисною в таких ситуаціях є допомога психолога проєкту, завжди професійна, завжди коректна і людяна. За будь-якою потреби психологічну консультацію можна отримати і телефоном, і під час домашніх візитів, а за бажанням прийти і поспілкуватися в групі.

В липні група самодопомоги працювала над подоланням емоційного виснаження. Вдало побудована робота психолога через практичні вправи і рольові ігри допомогла учасникам по іншому подивитися на себе, і усвідомити важливість «турботи про себе». Приємно вразила активність і відкритість групи, що обов’язково принесе свої плоди в подальшому.

Важливо зазначити, що надання психологічних групових послуг, домашньої опіки, і індивідуальних консультацій  відбувається відповідно до протоколів безпеки та з протоколів роботи з бенефіціарами під час Covid-19.

Проект «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях» фінансується Австрійським агентством розвитку (ADA) за кошти Австрійського співробітництва з питань розвитку та Карітас Австрія.