До Карітасу Запоріжжя завітала нутриціолог Наталія Дев`яткова, яка провела лекцію «Збалансоване харчування у боротьбі зі стресом» для 20-ти волонтерів та бенефіціарів фонду.
У перші тижні з початку війни мирні звички українців були зруйновані — зокрема і звичка харчуватися корисними продуктами. Для декого звичні продукти опинились за межами досяжності, інші через стрес не могли навіть дивитися на їжу.
Під час заходу ми дізнались, що їжа з високим вмістом поживних речовин (каші, бобові, горіхи та насіння, риба, молочка, м‘ясо, яйця) і антиоксидантів зменшує стрес у довгостроковій перспективі, тому по можливості їмо збалансовано.
Сприяють переїданню:
• Пропуск приймання їжі, довгі паузи між трапезами (переїдаємо, недоїдаємо, їмо малі порції), тому було б добре хоча б мати хоча б два прийоми їжі за методом здорової тарілки.
• Дефіцит вуглеводів.
• Тригери у кожного свої.
Щоразу, читаючи страшну новину, ви їсте, придумайте, як можна змінити це. Наприклад, помолитися, піти пройтися, прийняти душ, читати новини раз на день після сніданку.
• Заборони в харчуванні, особливо улюблених продуктів/страв (краще з’їсти цукерку щодня, ніж потім переїдати при зриві).⠀
• Дефіцит сну.
Слідкуйте за своїм здоров`ям та зберігайте спокій.
✅ Наступний захід про правильне харчування відбудеться у квітні для молоді вразливої категорії.
Захід відбувся в рамках проєкту «Адвокація сталих соціальних послуг».