Творчість, що надає сили для відновлення

Під час відвідування Новомихайлівского будинку ветеранів в с.Новомихайлівка, Мар’їнського району Донецької області, психологи мобільної команди проєкту «Багатосекторальна гуманітарна допомога у грошовій, натуральній формі, послуг та медичних ваучерів для покриття базових потреб, продовольчої безпеки, фізичного і психічного здоров’я та підготовки до зимування постраждалих від конфлікту осіб на сході України»  Basic Needs БФ «Карітас Запоріжжя» познайомились із дуже цікавим чоловіком – Миколою Миколайовичем. Він потрапив до Будинку ветеранів після річного перебування у лікарні нерухомим та з неписаним вироком про безнадійність що до свого  подальшого відновлення.

До хвороби пан Микола вів активне та творче життя – працював на шахті, будував печі, вирощував рослини, дарував радість оточуючим. За півроку життя в Будинку ветеранів завдяки піклуванню персоналу, пан Микола почав підійматися, став пересуватися візком, та – головне  – почав володіти руками. І що перше він зробив? Взяв у руки олівець та почав малювати.

Коли людина малює, танцює, співає, робить щось своїми руками – вона звертається до своєї творчої сутності, до свого підсвідомого. Сам творчий процес надає ресурс – людина виражає свої думки, емоції, приходить полегшення та зцілення травм. А ще, плоди творчості є можливістю спілкування з іншими людьми.

А також робота з психологами проєкту Basic Needs  допомагає Миколі Миколайовичу не зупинятися на результаті, якого він домігся. Зараз він щоденно виконує вправи, щоб розробляти кінцівки, все частіше пересуватися на милицях, опановує такі перешкоди як сходи без допомоги.   Він став гордістю для своїх товаришів – мешканці будинку ветеранів говорять про пана Миколу усім, хто про нього ще нічого не знає та просять привезти йому альбоми та кольорові олівці.

Малюнками пана Миколи захоплюються співмешканці, керівництво замовляє пану Миколі оформлювати приміщення Будинку. Сила духу, волі до життя та плідний вплив творчості може бути  прикладом для наслідування та надихати інших. Малюнки пана Миколи вражають своїм теплом, життєрадісністю, розумінням того, що є найважливішим – ЖИТТЯМ.

Психологічна підтримка мешканцям, які проживають поруч з лінією ведення бойових дій в Донецькій області,  надається в рамках проєкту «Багатосекторальна гуманітарна допомога у грошовій, натуральній формі, послуг і ваучерів для покриття базових потреб, продовольчої безпеки, фізичного і психічного здоров’я та підготовки до зимування постраждалих від конфлікту осіб на сході України», 2021-2023 рр.

У період розповсюдження COVID 19, працівники мобільних бригад дотримуються підвищених заходів захисту та особистої безпеки, щоб уникнути можливого інфікування та не наражати на небезпеку бенефіціарів.

Зареєструватися чи дізнатися детальну інформацію про населені пункти, категорії та види допомоги можна за наступними номерами телефонів:

+38 050 017 25 48, +38 050 101 66 15  (психологи)

+38 050 42 03 212, +38 050 01 73 109  (соціальні працівники)

+38 050 101 66 14, +38 050 476 28 60  (медичні працівники)

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини (GMFA).