Image

Активізація культурного життя в громадах Донецької області, що постраждали від військового конфлікту, як один із прикладів посилення згуртованості громад

Новобахмутівка та Новоселівка – села Донеччини, що розташовані на відстані 0-5 км від лінії розмежування.

З початком конфлікту на Сході України не найкраще змінилося життя сільських мешканців, і як наслідок – життя сіл в цілому. Багато будинків зруйновано в результаті бойових дій або стоять порожніми, через те, що більшість місцевих жителів вимушено виїхала із сіл на безпечні території.

За роки військових дій цивільне населення, яке залишилося проживати у «буферній зоні» вже навчилося жити в умовах війни, щодня все гостріше стикаючись з проблемами щодо забезпечення базових потреб та вирішення нагальних питань.

З метою сприяння підтримці та захисту життя вразливих верств населення та внутрішньо переміщених українців у районах, що постраждали від конфлікту, у Донецькій та Луганській областях шляхом заходів зі сталого відновлення та стійкості починаючи з листопада 2020 р. командою БФ «Карітас Запоріжжя» реалізується проєкт. Завдяки цьому активні мешканці сіл Новобахмутівка та Новоселівка відчули фахову фасилітаційну підтримку.

Своїм досвідом і результатами широкого залучення представників громади до активної участі у житті спільноти охоче поділився фасилітатор проєкту Олексій Савкевич, який втілює основні цілі проєкту з початку його реалізації.

Хоча проєкт стартував наприкінці минулого року, за цей невеликий час є певні результати у напрямку розвитку фасилітації у сільських громадах Донеччини. А саме, завдяки сумісним зусиллям, скоординованій роботі команди проєкту та особистому прагненню Олексія допомогти людям стати більш активними, шукати самостійно ресурси для реалізації ідей, гуртуватися задля вирішення спільних проблем, були проведені зустрічі з представниками влади, громадських організацій, культурних і освітніх установ сіл Новобахмутівка та Новоселівка.

«Серед основних питань, що розглядалися під час таких зустрічей, зазначає Олексій, – були: активізація культурного життя, найактульніші потреби громад та пошук можливостей покращення економічного потенціалу сіл завдяки впровадженню бізнес-ідей. Основний фокус уваги був сконцентрований на питаннях залучення молоді до активного життя спільноти та посилення її здатності брати участь у розвитку різних напрямків громади».

Так, після знайомства з учасниками Новобахмутівського сільського клубу-театру Олексій виявив потенційну можливість щодо створення на базі театру молодіжного простору як основного джерела ресурсу для реалізації молодіжних ініціатив з метою активізації культурного життя в селі.

«Протягом декількох місяців учасники-актори генерували ідеї і впроваджували їх у життя, тим самим сприяючи розвитку нашої громади» продовжує Олексій.

Завдяки зростанню громадської активності та спільним зусиллям фахівців команди навесні 2021 р. були залученні кошти проєкту «Простір для неформального та культурного розвитку громади» з метою участі акторів у Фестивалі соціальної п’єси «Передмова».  Під час підготовки до фестивалю з молодими акторами з Новобахмутівки натхненно працювали професійні режисери – Михайло Озеров та Наталія Цимбал. Колективом театру було підтримано ініціативу щодо підготовки вистави «Історії про любов» на вірші Сергія Жадана, який надав професійну підтримку, безпосередньо долучившись до репетиційного процесу.

В результаті плідної взаємодії фахівців проєктів, режисерів, організаторів та головних учасників вистави 9 жовтня на сцені школи №5 міста Авдіївка відбулася прем’єра показу п’єси «Історії про любов» від акторів Новобахмутівського сільського клубу-театру.

Такі заходи надихають молодь на подальший рух вперед та бажання реалізації нових суспільно-важливих ініціатив.

Проект «Зміцнення здоров’я, стійкості громад та засобів до існування в Донецькій та Луганській областях» фінансується Австрійським агентством розвитку (ADA) за кошти Австрійського співробітництва з питань розвитку та Карітас Австрія.

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *