Image

Завдяки Карітас Запоріжжя родини повертаються у своє поновлене житло

Мешканці будинків за адресою Запорізька 2 та 2а, постраждалих від російської ракети 22 березня 2023 року, вже на наступний день отримали моральну підтримку та перспективу на відновлення житла від спеціалістів проєкту Карітас Запоріжжя «Ремонти домогосподарств у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Житомирській областях».
А соціальні робітники та інженери проєкту, за яким вже відремонтовано та налагоджено побут більшої частини домогосподарств за вказаними адресами, мають позитивні враження від спілкування із отримувачами допомоги, яка надається за фінансової підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.
Отримавши кошти, люди відразу взялися за організацію ремонтних робіт. Обирають підрядників, діляться із сусідами міркуваннями щодо оптимальності та якості матеріалів. Іноді замовляють вікна відразу на дві квартири, впевнившись у відповідальності партнерів.


Споглядати за дружньою роботою двох родин за адресою вул.Запорізька, 2, було приємно та радісно. Розповідають про пережите – і радіють, що загоїлись рани, і фізичні, і емоційні.
Житло поступово приймає охайний та затишний вигляд. Щоб ремонт був повноцінним, господарі докладають свої кошти, щоб повернути первісний вигляд балконів. Це особиста ініціатива бенефіціарів. За умовами проєкту, Карітас надає допомогу виключно на відновлення вікон та подолання внутрішніх пошкоджень житла. Та ініціатива людей зробити свою квартиру теплою та затишною викликає повагу.
Розповідає Юрій: “Завдяки допомозі Карітас Запоріжжя замінили два вікна, віконний блок на балкон та вхідні двері. Взялися до роботи, як тільки отримали гроші. І всього за тиждень впорались. Поставили вікна та своїм коштом куплений балконний блок. Залишилися тільки оздоблювальні роботи, наступного тижня зробимо відкоси. А міжкімнатні двері трохи почекають на оновлення”.
“Як красиво стало! Повернувся знайомий улюблений краєвид”, – каже, прибираючи кімнату, Анна, дружина пана Юрія.


“Без допомоги Карітасу ми б не впорались, – впевнений Олег із квартири навпроти. – Ми з сусідами все зробили разом. Допомагали, заміняли одне одного, коли робили ремонт”.
Олег зазнав і поранень: разом із татом Юрія, Михайлом Яковичем, їх, посічених склом, доставили до п’ятої лікарні та оперативно надали хірургічну допомогу.
Зараз всі рани загоїлись.
Родини повертаються до свого поновленого житла. Михайло Якович, на життя якого вже не вперше прийшла  війна та який, очікуючи повернення, живе у другого сина, щодня питає Юрія та Анну: коли ж додому? “Вже скоро, тату”. – кажуть діти. Ремонт добігає кінця, разом помилуємося на результат.

У будинку поруч розмовляємо із Жанною. В її квартирі бачимо нові вікна на кухні та балконний блок – отримані в рамках проєкту «Ремонтів домогосподарств у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Житомирській областях» кошти допомогли відновити втрати від обстрілу. З подій ночі Жанна згадує власну розгубленість та …пошуки кота. Коли вже родина залишила пошкоджену квартиру та перебралась до безпечнішого місця, його разом із співробітниками ДСНС знайшов чоловік Жанни, Дві доби шукали!

А тепер, після наданого ремонту, вдома усі: і дорослі, і двоє дітей. І щасливий кіт.

Проводжаючи спеціалістів Карітас, люди хочуть обійняти, потиснути руку, сказати, наскільки важливою стала для них вчасно надана допомога. Говорять, які вони щасливі перебувати вдома, у своїй врятованій оселі.

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *