Image

Карітас опікується родинами, які належать до вразливих категорій

Приватний будинок багатодітної родини Лаврик із Запоріжжя восени минулого року зазнав значних пошкоджень внаслідок чергового обстрілу одного з районів міста. Внаслідок прильоту були пошкоджені вікна, стіни та дах будівлі.

Олена та Володимир, виховуючи чотирьох дітей, один з яких має інвалідність, не мають фінансової спроможності на відновлення оселі.

Фахівці Карітас Запоріжжя проекту «Ремонти домогосподарств у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Житомирській областях», який реалізується Карітас Украіни при підтримці ООН УВКБ (UNHCR), оперативно виїхали в район прильоту та почали працювати з потенційними бенефіціарами.

Родина Лаврик, маючи категорії вразливості, опинилась у фокусі особливої уваги проекту з ремонтів Карітас Запоріжжя. Інженер Евген Вайнтруб та соцпрацівник Віталій Реуцький провели процедуру реєстрації бенефіціара на отримання допомоги на відновлювальний ремонт.

В рамках проекту 2022 року родині було надано кеш-допомогу, яка дала можливість встановити нові вікна замість старих та зруйнованих, та зустріти зимові холоди у теплій оселі.  Але цієї допомоги не вистачило для вирішення всього комплексу проблем, бо сума допомоги на одне домогосподарство була обмежена програмою проекту. Основною та невирішеною проблемою залишився пошкоджений дах.

У грудні прийшли перші гроші на заміну розбитих вікон, які на той час були забиті ковдрами. І перші три вікна чоловік встановив наприкінці минулого року. Їх терміново треба було міняти, бо вода затікала в оселю та підмокала стеля”, – розповідає Олена.

Ще на першому етапі був зрозумілий подальший план робіт. Тому, коли було продовжено проект на 2023 рік,фахівці Карітас Запоріжжясклалисмітну документаціюв рамках на додатковий обсяг робіт по відновленню постраждалого будинку.

У травні до родини завітали представники моніторингової групи представників UNHCR, які познайомились із родиною та обговорили із спеціалістами Карітас Запоріжжя подальший план робіт. Ремонт даху, який, за словами Олени, від вибуху “спочатку піднявся над будинком, а потім, потрісканий, повернувся на місце”, було вирішено робити не заміною шматків пошкодженого шиферу, а повним оновленням.

В результаті плідної співпраці та взаємодії партнерів, родина Лаврик отримала допомогу яка дозволить повністю привести будинок до ладу, відновивши зруйновані елементи.

Оселя родини Володимира та Олени, попри незавершений ремонт, дає приємне враження хазяйновитих та уважних до природи людей. Довкола дому – зелений город, вишня та груша вкриті плодами, стоять відра для збору дощової води, велика миска варення з яблук в охайній кімнаті – родина ж велика, є кому ласувати…

Родина Лаврик дуже вдячна усім хто долучився до допомоги та не залишився осторонь їхньої проблеми, а особливо Карітас Запоріжжя, Карітас України та UNHCR.

Най зима в оселі буде теплою, затишною та смачною з новими вікнами та дахом від CaritasUkraine та UNHCR, а в Україну якнайшвидше повернеться мир та злагода!

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *