Image

Робимо важливу та відповідальну справу

Команда, яка працює у проекті «Ремонти домогосподарств у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Житомирській областях», – дружній та привітний колектив.

Невеличка презентація учасників команди відбулась у травні 2023 року під час візиту до Запоріжжя представників Caritas Ukraine: керівника шелтер-програм МБФ Олександра Клюжева, менеджерки нашого проєкту Romana Makolovych, асистентки Nadiia Rieznik, та інженера проєкту Oleksii Cherednychenko. Під час щирої розмови спеціалісти та соціальні робітники Карітас Запоріжжя мали змогу розповісти про свою участь у проєкті та висловити бачення деяких аспектів спільної роботи.

Соціальний працівник Євген Михайловський вважає роботу проєкту дуже відповідною часу: Відчуваємо, що ми допомагаємо людям, маємо змогу зарадити в дуже страшних ситуаціях. Коли трапляється приліт, і ми приїжджаємо за першої можливості із програмою дій, розуміючи, що люди розгублені та не знають, що робити. Дуже мотивує те, що ми маємо можливість допомогти. Чекаємо на деокупацію, на відбудову. Готові їхати та допомогати нашим людям”.

 

Соціальний працівник Євген Гав’яз вважає, що проєкту бажано розширити локації. Згодні з колегою інженер Євген Вайнтруб та інженер Костянтин Рудковський. Перспектива надавати допомогу людям на звільнених та убезпечнених територіях дає впевненість у важливості подальшого розвитку проєкту «Ремонти домогосподарств у Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Житомирській областях».

Олексій Павлов, інженер, вважає за необхідне скоротити термін від моменту реєстрації пошкодженого житла до моменту отримання грошей.

Інженер Павло Богачов вважає доречним мати більший транспорт: “Ми зможемо виїжджати у громади, розташовані далеко від міста. Тоді зможуть виїхати не тільки інженер та соцпрацівник, а бригада, яка надасть допомогу більшій кількості людей”.

Сергій Радіонов, інженер, підтримує більше охоплення територій – проект має такий потенціал.

Віталій Реуцький, соціальний працівник, так коментує особливості роботи: “Як соцпрацівник, можу сказати, що часто маємо справу із такою проблемою: багато хто з пенсіонерів, інвалідів, не може надати IBAN, бо не має банківської картки і пенсію отримує через Укрпошту. Тому іноді голова домогосподарства не має фізичної змоги надати потрібні документи та отримати допомогу. Трапляється, що ми самі або родичі привозимо людей до приміщення банку, щоб оформити картку та отримати IBAN. І ця проблема буде ще більше виражена при роботі у сільській місцевості”.

Валерій Сушко, водій, погоджується із колегами.

Соцпрацівник Роман Гопко, бахмутянин, каже, що прийшов у Карітас допомагати людям, бо сам разом із своєю із родиною пережив багато горя, втратив житло, тому добре розуміє людей, якими опікується проєкт.

Оксана Реуцька, соціальний працівник. Як багато хто у проекті, починала роботу як волонтерка, має досвід роботи в інших проектах Карітас Запоріжжя. “Робимо все, що можемо, – розповідає Оксана. – Намагаємося максимально ввійти у становище бенефіціара. І якщо бачимо можливість допомогти – навіть не по нашому питанню, підключаємо інші проекти. Шукаємо всюди допомоги… Тому що – коли розбивається хата, то людині потрібні не тільки гроші на ремонт…

Тетяна Сушко, соцпрацівник, завжди вибудовує щирі стосунки із бенефіціарами проєкту, та знаходить можливість розширити допомогу, співпрацюючи з іншими проектами Карітас.

Валерій Стойчев, соціальний працівник, волонтер Карітас Запоріжжя із 2017 року, вважає важливим питанням розвитку проєкту реєстрацію тих, кому ми не можемо наразі допомогти, бо вони знаходяться у зоні бойових дій та в окупації. “Ми вже зараз маємо опрацьовувати інформацію, щоб, коли територія буде звільнена, ми могли стартувати із базою даних. Люди знають про наш проєкт, звертаються до нас, тому важливо, щоб ми цю базу набирали, реєстрували та мали її на майбутнє. Щоб люди знали, що Карітас дбає про потенційну можливість приєднатися до нашого проєкту і чекали на нас”.

Потенціал цього проєкту, на жаль, має перспективу на багато років вперед. Ми і нині бачимо жахливі наслідки війни – бо територія фронту проходить через значну територію Запорізької області.

Всі зважені думки та пропозиції були з увагою сприйняті. Олександр Клюжев разом із Андрієм Торіним взяли до уваги перспективи проєкту.

Oleksii Cherednychenko, як головний інженер, відкритий до спідкування та допомоги працівникам проєкту з будь-яких технічних питань.

 

Romana Makolovych та Nadiia Rieznik, відмітили: Дуже приємно ближче познайомитися, і хочемо всім подякувати – ми справді робимо хорошу справу”.

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *