Image

Карітас Запоріжжя за профілактику онкозахворювань

Представники Карітас Запоріжжя, спільно з фондом «Світ без раку», медичним центром «Юліс» та медичною компанією Діасервіс провели презентацію проєкта, якому немає аналогів в Україні. Один із засновників фонду «Світ без раку» – експерт МОЗ України з онкології, доктор медичних наук професор Олексій Ковальов розповів присутнім про необхідність профілактики та своєчасного виявлення онкології.
Сьогодні в Україні триває війна, яка має глибокий вплив на здоров’я населення. До несприятливих наслідків збройних конфліктів ставляться як бойові травми і стрес, але й такі захворювання, як рак. За допомогою програм скринінгу можливо зменшити тягар цього захворювання в нашій країні. Ще до війни фондом було розроблено алгоритм та проведено пілотні проекти скринінгу раку шийки матки за допомогою виявлення вірусу папіломи людини методом самозабору (Self-sampling). Переваги заключаються у тому, що на цьому етапі не потрібна участь медичного персоналу, жінки можуть провести усі небхідні процедури за інструкцією.
Виробники тестів шведська компанія Aprovix та фінська компанія Orion обіцяють для нашої країни режим найбільшого сприяння. Проте, сьогодні для реалізації проектів профілактики та скринінгу раку Фонд шукає партнерів в Україні та за кордоном – неурядові та офіційні державні організації, міжнародні та українські фонди. Це дозволить провести масові обстеження населення, зокрема – внутрішньо переміщених осіб, які постраждали від військових дій, не залучаючи для цього ресурси охорони здоров’я.
Присутні мали змогу ознайомитися з методом, отримати набір Квінтіліон та дізнатися про усі етапи скринінгу. Карітас Запоріжжя всіляко готові підтримати ініціативу профілактики у розповсюдженні інформації та допомогти у залученні ресурсів.
Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *