Image

УКРАЇНА: Протягом двох років війни щодня гине та отримує поранення 42 людини.

КИЇВ, 24 лютого 2024 року – за два роки з моменту ескалації війни в Україні загинуло понад 10 500 цивільних осіб, у тому числі 587 дітей. Внаслідок постійних обстрілів, мінування та атак безпілотників ціле покоління було травмовано, змушене покинути свої домівки та боятися за своє життя, повідомляють 51 член Платформи гуманітарних НУО в Україні.

З огляду на те, що в середньому 42 цивільні особи гинуть та отримують поранення щодня, а останні місяці виявилися особливо трагічними, група, що складається з національних та міжнародних організацій, що працюють в Україні, закликає до негайного захисту цивільного населення і нагадує державам-членам про їхні обіцянки допомагати з вирішенням гострих гуманітарних потреб людей в Україні. Більше 87% загиблих, тобто 9241 людина, були вбиті внаслідок дії вибухової зброї.
Разом з тим, багато людей отримало травми від вибухової зброї, які змінили їхні життя назавжди, через втрати кінцівок або зору. Зрозуміло, що ця статистика значно занижена, оскільки ООН продовжує підтверджувати дані. Водночас, люди по всій Україні, далеко від лінії фронту, також потребують підтримки, щоб налагодити своє життя та відновитися.

“Моя донька зростає в підвалі”, – розповідає Світлана. Вона та її 7-річна донька вирішили залишитися в Херсоні, який зазнає сильних обстрілів… “Найдовший період у темряві без світла у нас був 1.5 місяці, тому зараз, коли відключають світло, я намагаюся жартувати з донькою: “Що таке один день, у нас вже було набагато гірше”. Зараз залишається тільки чекати і виживати. Вона ще дитина і хоче гратися надворі на дитячому майданчику, але не може вийти з підвалу”.

Два роки постійних бойових дій зруйнували життя, домівки та засоби до існування, залишивши 14,6 мільйонів людей, у тому числі майже 3 мільйони дітей, які гостро потребують гуманітарної допомоги по всій Україні. Майже 80% з тих, хто потребує допомоги, також потребують підтримки психічного здоров’я. Лише за 2022 рік рівень бідності в Україні зріс у п’ять разів – з 5 до 25 відсотків.

Через триваючу агресію близько 4 мільйонів людей все ще є внутрішньо переміщеними особами в межах України, а понад 5,9 мільйонів були змушені тікати до сусідніх країн.
Хоча 67% внутрішньо переміщених осіб кажуть, що хочуть колись повернутися додому, багато з них не можуть цього зробити через те, що їхні громади та засоби до існування були зруйновані війною. Багато переміщених осіб намагаються інтегруватися в нові громади, де важко знайти роботу і житло. Жінки становлять 58% внутрішньо переміщених осіб і частіше, ніж чоловіки, стикаються з безробіттям і залежать від гуманітарної допомоги.

Внаслідок цієї війни непропорційно сильно страждають вразливі групи населення. Існуюча нерівність, у тому числі щодо дітей, ромів, ЛГБТКІА+, людей похилого віку та людей з інвалідністю, лише буде посилюватись в довгостроковій перспективі, оскільки складні наслідки кризи зумовлюють появу особливих потреб.

Джоанна Гарбалінска, Директорка Платформи гуманітарних НУО в Україні, каже:

«Поки триває війна, життя далеке від поняття «нормального». Цивільне населення щодня живе під загрозою ракет і снарядів, які продовжують влучати в густонаселені цивільні райони, завдаючи смертей і руйнувань в місцях поблизу та далеко від лінії фронту.

Платформа гуманітарних НУО в Україні закликає негайно припинити всі напади на мирних жителів та цивільну інфраструктуру, особливо в густонаселених міських районах, оскільки вони можуть розцінюватися як серйозні порушення міжнародного гуманітарного права. Цивільне населення завжди має бути захищене від насильства.

Сьогоднішній день є похмурою віхою війни в Україні. Оскільки бої тривають вже третій рік поспіль з моменту ескалації, гуманітарні організації в Україні нагадують державам-членам про їхні обіцянки подолати цю кризу. Сьогодні гуманітарна допомога потрібна як ніколи. Довгострокові зобов’язання щодо фінансування гуманітарного реагування та відновлення – за провідної ролі українського громадянського суспільства – мають вирішальне значення для безпеки цивільного населення та майбутнього України».

Тут підписи НУО

NGO Signatories
“БО “”МБФ “”Руки друзів””// Friends’ Hands
ACTED
Action Against Hunger (ACF)
ActionAid
ГО “АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ” // ALLIANCE.GLOBAL, Public Organization
arche noVa
CARE
Caritas Ukraine
Caritas Zaporizhzhia
Corus International
CUAMM – Doctors with Africa
Danish Refugee Council
Estonian Refugee Council

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ “ЕДКЕМП УКРАЇНА” // Public Organization “EDCAMP UKRAINE”
FHI 360
Fida International Ukraine
Finn Church Aid
Help-Hilfe zur Selbsthilfe
Helvetas Swiss Intercooperation
Humanity & Inclusion – Handicap International (HI)
humedica e.V.
International Rescue Committee
INTERSOS
La Chaîne de L’espoir
Lutheran World Federation
MAG (Mines Advisory Group)
Medair
Médecins du Monde International Network
Medical Teams International
Mercy Corps
Nonviolent Peaceforce
Norwegian Refugee Council
Oxfam
People in Need
Plan International
Premiere Urgence Internationale
Right to Protection
Save the Children
Solidarités international
Stichting Vluchteling (The Netherlands Refugee Foundation)
Terre des Hommes
Паросток// Parostok
UK-Med Ukraine
Ukrainian Red Cross Society
Українська фундація громадського здоров‘я // Ukrainian Foundation for Public Health
Welthungerhilfe
World Vision International
ZDOROVI
ГО “Дівчата”// NGO “Girls”
ГО «ГІ Допоможемо Разом» //NGO “Will Help Together”
Єдність чеснот//NGO “Unity of Virtue”

Categories: Новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *